Slovakisk Vorstehhund Strihåret

Slovakisk Vorstehhund Strihåret

FCI-gruppe 07: Stående fuglehunder

Rasens opprinnelse

Slovakisk Vorstehhund Strihåret - eller "SRHP"/"Slovaker" som den gjerne kalles på forkortet form, stammer fra det tidligere Tsjekkoslovakia, hvor den etter andre verdenskrig ble avlet frem ved kryssingen av tre ulike raser: Weimarrepublikkens Weimaraner, Tsjekkisk Vorsteh (Czeskey Fousek) og Pudelpointer.
Grunnet en misforstått oversettelse av rasens egenskaper fra tysk til slovakisk, ble den i en tidlig fase registrert som strihåret weimaraner. Fra 1975 har rasen vært identifisert som en egen rase med tilhørende beskrivelse for rasestandard.
I Slovakia og sentral-Europa ble SRHPen raskt kjent for sin arbeidslyst, jakttenning, utholdenhet og for sitt formidable viltsportalent. I 1982 ble rasen anerkjent av The Fédération Cynologique Internationale (paraplyorganisasjon og sammenslutning av alle verdens registrerte, godkjente kennelklubber).
Rasen ble registrert som nummer 320, og talte på det tidspunktet rundt 400 registrerte individer på verdensbasis. i dag ligger antallet på ca 2600 (november 2022).

Bruksområder

Takket være seriøse, profesjonelle oppdrettere som vektlegger avl basert på sterke jaktegenskaper og robust gemytt, vinner SRHPen stadig terreng som en allsidig, samarbeidsvillig, lettrent og utpreget sosial og familiekjær jakt-og brukshund. SRHPen er i utgangspunktet en stående fuglehund med stor jaktlyst. Den er også en dyktig apportør, både til lands og til vanns. Jakttalentet og iveren som utvises under trening og prøver er i tillegg formidabel og inspirerer både tobeinte og firbeinte til mye fartsfylt, fokusert utendørsliv.

SRHPen bruksområder er like weimaranerens. Spesielt jakt på skogsfugl, lavland og praktisk jakt på høyfjellet passer rasen godt, da SRHPens søk er noe trangere enn de mer stortgående rasene som for eksempel setter. Mange skogsfugljegere opplever det som et pluss at SRHPen holder god kontakt med føreren under jakten. De skal apportere, både på land og i vann.
Alle rasens egenskaper har betydning for dens jaktadferd. Den egner seg altså best til småviltjakt i skog, på fjell og lavland, men er også anvendbar ved støtjakt på feks rådyr. Flere ganger er det også felt elg for SRHP, da som bandhund. Også som apportør ved f.eks. andejakt, er SRHP et godt valg. Den regnes som en god «all-rounder» i jaktmiljøer. Hundens ypperlige luktesans gjør den godt egnet til ettersøk av skadet vilt.
I Norge og i Europa er flere SRHPere godkjente som ettersøkshunder, og brukes ved ettersøk av elg, hjort og rådyr både under jakt og etter påkjørsler. Rasen har også en sterk hang til både å apportere og rapportere under fuglejakten.

Slovakerens gemytt

Den Slovakisk Strihårede Vorstehhunden har mye av de samme egenskapene som weimaraneren, - den har også stor energi, et livlig temperament, og er årvåken. Den er som weimaraneren selvstendig og sta, og også ekstrem lærenem. Den har stort behov for aktivitet, stimuli og mosjon. Mosjon alene er ikke nok - dette er en type hund som elsker å bryne seg både fysisk og læringsmessig! Hunden har både et stort behov for og en ekstrem kapasitet til å arbeide. Trening og utøvelse av jakt, lydighet, spor, ettersøk, trekk og kløv er som skapt for rasen. Dette er heller ikke en hund for et hjemme-alene-liv i en byleilighet. Skal du ha en SRHP, bør du være sikker på at du kommer til å bruke den aktivt. 

Den er noe mildere og enklere å trene enn weimaraneren, men er likefullt det vi kaller en krevende rase pga deres store arbeidskapasitet. De er lojale, snille familiehunder som elsker flokken sin. Ekstremt sosiale, trygge og gode med både mennesker og andre hunder. Jegerens kompanjong som jobber sammen og for sin fører. Den ønsker iherdig å gjøre sin eier fornøyd, og er en givende rase å trene.


Her kan du laste ned dommerkompendium for 

Slovakisk Vorstehhund Strihåret: